O podróżach małych i dużych z dziećmi

Polityka prywatności

Witaj na stronie o Polityce prywatności. To dla nas znak, że ważne dla Ciebie jest bezpieczeństwo Twoich danych oraz to, do czego używamy plików cookies. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje, o których powinieneś wiedzieć. Bądź świadomy swoich praw.

Opisaliśmy również możliwości zmiany ustawień plików cookies, gdy zechcesz je ograniczyć lub zablokować.

 

1§ Definicje

Administrator – osoba czuwająca nad prawidłowym działaniem strony oraz chroniąca dane osobowe zbierane na stronie.

Użytkownik/czytelnik – osoba odwiedzająca blog.

Strona internetowa – strona internetowa pod adresem https://zalatanarodzinka.pl.

 

2§ Administrator danych

Administratorem danych osobowych są autorzy bloga Zalatana Rodzinka, Ewa Afanasjew-Moch oraz Maciej Moch.  W razie pytań o poniższą politykę prywatności możesz napisać do nas na adres zalatanarodzinka@gmail.com.

 

3§ Gwarancja poufności danych osobowych i Twoje prawa

Gwarantujemy Ci, że przekazane dane poprzez kontakt e-mail i formularz kontaktowy, będą chronione w należyty sposób i dołożymy starań, by nie trafiły one w ręce osób niepowołanych. Nie będą one również przekazywane, odsprzedawane ani wykorzystywane w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem.

Twoje dane osobowe udostępniamy firmie hostingowej Zenbox Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością ul. Dąbrowskiego 7, 42-200 Częstochowa, w celu  świadczenia usług utrzymania systemu informatycznego jak i samego hostingu.

  • do treści swoich danych,
  • ich poprawiania,
  • ich sprostowania,
  • usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
  • prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
  • prawo do przenoszenia danych,
  • prawo żądania dostępu do danych,
  • prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli uznasz, że przetwarzam Twoje dane niezgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami prawa w zakresie ochrony danych.
  • prawo do bycia  zapomnianym, jeśli dalsze przetwarzanie nie będzie przewidziane przez aktualnie obowiązujące przepisy prawa.

Jeśli uznasz, że przetwarzanie Twoich danych przez nas narusza przepisy RODO masz prawo wnieść skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, na zasadach określonych w ustawie z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych.

Chcąc dbać o większe bezpieczeństwo podczas korzystania z bloga (publikacja komentarzy, wysyłka wiadomości poprzez formularz kontaktowy), aktywny jest certyfikat SSL (ang. Secure Socket Layer), który ma na celu ochronę danych poprzez ich szyfrowanie.

Sprzęt techniczny z którego korzystamy jest dostępny wyłącznie dla nas oraz jest odpowiednio zabezpieczony programem antywirusowym.

4§ Pliki cookies

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, które przechowywane są na Twoich urządzeniach podczas korzystania z naszego bloga.

Pliki cookies pomagają w:

– prawidłowym wyświetlaniu i działaniu strony internetowej
– poprawieniu bezpieczeństwa na blogu
– korzystaniu z narzędzi marketingowych
– przekazywaniu filmów z serwisu You Tube

Pliki cookies, które są obecne na blogu to pliki własne, czyli wymienione powyżej oraz pliki należące do firm trzecich, które wykorzystuję do lepszej obsługi i udogodnień strony.

Pliki cookies firm trzecich.

Należą do nich:

– cookies Facebooka-w celu remarketingu został zainstalowany Pixel Facebooka
– cookies serwisu You Tube-publikowane filmy na blogu również zawierają pliki cookies, by mogły zostać prawidłowo wyświetlone
– cookies Zenbox -pliki cookies firmy, na której jest serwer bloga
– cookies Google-dane statystyczne, udostępnianie treści na platformie Google +

 

5§ Zgoda na pliki cookies oraz możliwość rezygnacja z nich

Gdy odwiedzasz blog, informacja o cookies dostępna jest na dole strony wraz z linkiem do poniższej Polityki prywatności. W każdej chwili masz prawo zmienić ustawienia dotyczące zapisywanych plików. Masz możliwość zablokowania wybranych lub wszystkich plików.

W zależności z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz zablokowanie plików jest różne. Poniżej jest instrukcja dla poszczególnych przeglądarek internetowych.

Google Chrome

– kliknij menu (prawy górny róg)
– wybierz “Zaawansowane” na dole stony
– w sekcji “Prywatność” wybierz “Ustawienia treści”, a następnie Pliki cookie

Możesz usunąć pliki cookies, zablokować wybrane pliki dla stron, zachować dane lokalne do zamknięcia.

Mozilla Firefox

– kliknij menu-Opcje-Prywatność i bezpieczeństwo
– sekcja Prywatność-Historia-rozwiń listę i zmień ustawienia na “będzie używał ustawień użytkownika”
– sprawdź ustawienia przy “Akceptowanie ciasteczek”; możesz również wprowadzić wyjątki dla poszczególnych stron

Opera

– menu-Narzędzie-Preferencje-Zaawansowane
– zaznacz/odznacz okienko przy informacji o cookies

Safari 

– kliknij-menu-Preferencje-Prywatność
– następnie wybierz ustawienia cookies, które odpowiadają Tobie

Internet Explorer

– kliknij koło zębate w prawym górnym rogu i wybierz “Opcje internetowe”
– w sekcji Prywatność, regulujesz suwakiem ochronę przed plikami cookie
– masz możliwość zmian również w sekcji “zaawansowane” tuż pod suwakiem

 

6§ Statystyka

Pliki cookies zbierane są dla monitorowania statystyk bloga (np. liczba odwiedzających, rodzaj przeglądarki internetowej, system operacyjny, czas spędzony na stronie, monitorowanie artykułów, które są czytane, itp.) poprzez narzędzie Google Analytics.

Wszelkie zebrane dane są anonimowe i nie mamy możliwości określenia poszczególnych osób. Wykorzystywane są w tym celu pliki cookies firmy Google LLC, właściciela Google Analytics.

Pixel Facebooka to również narzędzie do monitorowania konwersji oraz zbierania anonimowych danych o najczęściej czytanych wpisach na blogu. Ich zbiór ma na celu lepsze dostosowanie treści do czytelników bloga. Pliki wykorzystane w tym celu należą do firmy Facebook.

Prowadzimy również fan page bloga na Facebooku, co wiąże się z akceptacją polityki prywatności serwisu.

 

7§ Funkcje społecznościowe, czyli przyciski udostępniania

W celu ułatwienia odwiedzającym podzielenia się wpisem na blogu, umożliwiamy korzystanie z funkcji społecznościowych tj.: udostępnianie, polubienia, udostępnianie oraz podgląd naszych profili społecznościowych. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies danych firm.

Należą do nich Facebook, Instagram, Google + oraz możliwość przesłania linku do artykułu za pomocą e-maila.

8§ Logi serwera

Nad prawidłowym funkcjonowaniem strony internetowej czuwa serwer, na którym są przechowywane pliki związane z blogiem. Podczas korzystania z bloga, do serwera przesyłane są zapytania.

Docelowo zapisywane są one w logach serwera. Dane zapisane w logach to m.in. IP, informacje o przeglądarce internetowej, dacie i czasie korzystania.

Są w pełni anonimowe i nie mogą być skojarzone z konkretnymi osobami. Dostępu do nich nie mają również osoby niepowołane, a zbierane są w celu poprawnego administrowania stroną.

9§ Komentarze i formularz kontaktowy

W celu zapewnienia szybkiego kontaktu oraz wyrażenia swojej opinii o stronie i przeczytanym artykule, dostępna jest opcja komentowania oraz formularz kontaktowy.

Dodanie komentarza wiąże się z dobrowolnym, nieprzymuszonym podaniem swojego adresu mailowego. Masz prawo również do zażądania usunięcia wszystkich swoich komentarzy z mojej strony. W tym celu skontaktuj się poprzez formularz kontaktowy lub bezpośrednio na adres e-mail podany na górze strony.

Podane dane są chronione i znajdują się również w plikach serwera.

Korzystając z próby kontaktu poprzez formularz kontaktowy, oświadczasz, że dobrowolnie przekazujesz swoje dane (imię, e-mail) w celu zapytania. Będą one wyłącznie wykorzystane w celu odpowiedzi na kontakt.

 

10§ Zmiany w polityce prywatności

Możliwe są zmiany w Polityce prywatności, których będą wymagały zmiany na blogu oraz wymogi prawne.